Viktig preliminär information: Texten i detta dokument är en automatisk översättning från engelska. Resultatet är ganska dåligt eftersom det inte går att ange för översättarprogrammet att de ord och meningar som är markerade med enkla citationstecken ("..."), dubbla citationstecken ("...") och hakparenteser ([...]) inte får översättas, utan måste stå kvar på engelska, franska, tyska, ... eller på Ubabebi: dess sätt att arbeta är ganska oregelbundet. Därför kan de detaljerade förklaringarna och exemplen i detta dokument bli märkliga och till och med helt felaktiga. Trots detta är detta dokument fortfarande det enklaste sättet att få en översikt över Ubabebi-språket uttryckt i det nuvarande naturliga språket. Om du är osäker => Det bästa är att hänvisa till den engelska versionen, om det är möjligt för dig att göra det.

 

 

1.     Presentation

 

Ubabebi-projektet handlar om ett konstruerat språk med internationell inriktning. Det mest kända exemplet på ett sådant konstruerat språk med internationell inriktning är esperanto.

 

Ubabebis ordförråd är konstruerat ex-nihilo: a) på ett sådant sätt att språket är så lätt som möjligt att lära sig, och b) utan att gynna någon ursprungskultur.

 

Följaktligen är ordförrådet: 1) fördelat i mönsterträd (vars grenar är förknippade med särskilda begreppsområden), och 2) grupperat i strukturerade familjer av relaterade ord (vilket skapar topologiska mentala bilder som är lätta att memorera).

 

Dess särdrag är att den är helt datoriserad, vilket inte bara gör det möjligt att skapa och kontinuerligt ändra den via Internet, utan framför allt att automatiskt uppdatera alla meningar i dess historiska korpus som har lagrats i dess centraliserade datasystem.

 

 

Preliminära kommentarer om typografin i detta dokument: De ord eller grupper av ord som är understrukna är Ubabebi-specifika begrepp som beskrivs vid ett eller annat tillfälle i detta dokument. Transkriptioner av bokstäver och ljud kommer att omges av enkla citattecken ("...").

Exempelorden och meningarna sätts mellan dubbla citattecken ("..."). Språkkoderna anges inom hakparenteser ([...]). [BBB] är Ubabebis språkkod, även om denna kod inte är officiell. De ord eller grupper av ord som skrivs i kursiv stil är subjektiva överväganden.

 

 

2.     Transkription

 

Ubabebi transkriberas med hjälp av bokstäver som bildar stavelser, vilka i sin tur sätts ihop till ord i lexikonet. Eftersom språket är helt datoriserat kan det skrivas med hjälp av vilken teckenuppsättning som helst som är relaterad till en viss kultur (t.ex. koreanska bokstäver), men kan i slutändan läsas med vilken annan teckenuppsättning som helst (t.ex. sanskritbokstäver), genom att läsarens datorprogram gör transkriptionen automatiskt.

 

För enkelhetens skull kommer vi i den engelska versionen av denna artikel, och därför i förklaringarna nedan, att fokusera på de latinska bokstäverna som används på engelska.  

 

I Ubabebi motsvarar varje bokstav (eller grupp av bokstäver) ett unikt ljud, vilket nästan är fallet på tyska (men inte på franska eller engelska): när man väl lärt sig uttalet av bokstäverna kan man omedelbart läsa en text utan fel.

 

Ubabebi är transkriberad med hjälp av:

1)      5 huvudvokaler (för de ljud som på engelska skrivs ut som "a" i "hat", "e" i "red", "i" i "bit", "o" i "hot", "u" i "zulu"),

2)      2 förlängda vokaler (för de ljud som på engelska transkriberas med "er" i "her" (och med "eu" på franska och "ö" på tyska) och "ew" i "few" (men som i själva verket ligger närmare det franska "u" och det tyska "ü"),

3)      4 nasaliserade vokaler som inte är aktuella på engelska men som transkriberas som "an/en", "in/ain/ein", "on" och "un" på franska),

4)      14 huvudkonsonanter grupperade i 7 konsonantpar,

5)      3 oparade konsonanter (för de ljud som på engelska transkriberas som "l", "r" och "h"),

6)      3 halvkonsonanter (för de ljud som på engelska motsvaras av "y", "w" och "ni" i "onion" (jfr "ñ" på spanska och "gn" på franska).

Totalt finns det alltså 31 bokstäver (eller snarare 31 ljud) fördelade på 11 vokaler och 20 konsonanter.

 

För att transkribera dessa 31 ljud med hjälp av de 26 bokstäverna i det latinska alfabetet valdes inledningsvis följande tillvägagångssätt:

 

Ubabebi (latin)

Transkription (EN)

Som i...

'a'

'a'

"Alpha"

'e'

'e'

"Echo"

'i'

'i'

"Indien"

'o'

'o'

"Oscar"

'u'

"oo

"Mat"

'x'

'er'

"henne" <<<

'q'

'ew'

"några­ " <<<

'aa'

'an' / 'en' [FR]

"entente" [FR]

'ee'

"in" / "ein" / "ain" [FR]

"smärta­ [FR]

"oo

"på" [FR]

"pont" [FR]

'uu'

"un" [FR]

"lundi" [FR]

'b'

'b'

"Bravo"

'p'

'p'

"Pappa"

'c'

'ch'

"Kall"

'j'

'g'

"fuselage" <<<

'd'

'd'

"Delta"

't'

't'

"Tango"

'f'

'f'

"Foxtrot"

'v'

'v'

"Victor"

'g'

'g'

"Golf"

'k'

'k'

"Kilo"

'm'

'm'

"Mike"

'n'

'n'

"November"

's'

's'

"Sierra"

'z'

'z'

"Zulu"

'l'

'l'

"Lima"

'r'

'r'

"Romeo"

'y'

'y'

"Yankee"

'w'

'w'

"Whiskey"

'nn'

'ni'

"lök" <<<

'h'

'h'

"Hotell"

 

Anmärkningar om valen för transkription av ljud i Ubabebi:

1)      Uttalet i Ubabebi av de fem grundläggande vokalerna som transkriberas som de fem latinska bokstäverna "a", "e", "i", "o" och "u" liknar uttalet i många västerländska språk, även om det på engelska tyvärr är så: a) det engelska "u" i allmänhet INTE uttalas som Ubabebis "u", som mer liknar det tyska "u" i det tyska ordet "du" och det franska "ou" i det franska ordet "doux", och b) namnen på de engelska vokalerna skiljer sig från vissa av deras uttal. Jämför ordet "rate", där bokstaven låter som namnet på bokstaven "a" i det engelska alfabetet, med ordet "rat", där uttalet är som Ubabebi "a".

2)      De två ljud som transkriberas av "er" [EN] i "her" ("ö" [DE] eller "eu" [FR]) och "ew" [EN] i "few" ("ü" [DE] eller "u" [FR]) transkriberas i Ubabebi med de två bokstäverna "x" och "q":

o   för att undvika att använda accenter som alltid är svåra att skriva på tangentbordet;

o   eftersom dessa två bokstäver är tillgängliga i den meningen att :

§  Ljudet som associeras med bokstaven "x" på engelska kan på Ubabebi transkriberas med "ks" (som i "tax") och "gz" (som i "exact").

§  Ljudet som associeras med bokstaven "q" på engelska (t.ex. i det engelska ordet "quite") transkriberas med "kw" i Ubabebi.

o   Som förklaras i detalj i nästa kapitel har Ubabebi-vokalerna ofta underliggande "värden" som gör att ord kan struktureras i förhållande till varandra inom samma strukturerade familj av anknutna ord. Och i själva verket är "värdet" av vokalen "x" (det ljud som transkriberas av "er" [EN]) oklarhet, noll, ingenting. Det är därför lämpligt (och en användbar minnesbok) att det valda tecknet är bokstaven "x", som det kryss vi använder för att radera eller upphäva något i en handskriven text.

o   Namnet på den engelska bokstaven "q" kan fonetiskt transkriberas som "kiu" med Ubabebi-ljudbokstäverna, som slutar med ljudet "oo" [EN] som i "bra". Eftersom detta ljud ligger ganska nära det planerade ljudet ("ew" [EN]) har den avgivna bokstaven "q" associerats med det. Bokstaven "q" i en strukturerad familj av associerade ord har i allmänhet motsatt värde som bokstaven "x": den uttrycker precision och noggrannhet, eller helheten.

o   När ljudbokstaven "q" används i ett visst ord betyder det att det i allmänhet inte finns något liknande ord med ett "u" i stället för "q". Skillnaden mellan de två ljuden "q" och "u" är nämligen svår att urskilja för människor med vissa kulturella ursprung (särskilt engelsktalande).

3)      De nasaliserade vokalerna transkriberas genom en fördubbling av den genererande vokalen ("a" för "aa", "e" för "ee", "o" för "oo", "u" för "uu"), vilket underlättar läsning genom att undvika: a) all användning av accenter och b) behovet av att analysera den tredje bokstaven som följer (som i franskan där bokstäverna "en" har det nasala uttalet "en" [FR] när de följs av ett "t" i "tente", men det icke-nasala ljudet "eu" [FR] när de följs av "u" som i ordet "tenu").

4)      Den nasaliserade vokalen "uu" (ljudet "un" [FR]) används nästan aldrig eftersom ljudet ligger för nära det ljud som i Ubabebi transkriberas som "ee" (ljudet "in/ein/ain" [FR]). När ljudbokstaven "uu" används i ett visst ord (vilket är sällsynt) betyder det att det inte finns något liknande ord med ett "ee" i stället för detta "uu".

5)      Ubabebis fjorton grundläggande konsonanter är grupperade i sju par av grannkonsonanter eftersom vissa levande språk har få konsonanter och vissa konsonanter är mycket svåra att urskilja för talarna (t.ex. ljuden "p" [BBB] och "b" [BBB] för kinesisktalande). I bästa fall begränsar Ubabebi användningen till den första komponenten i varje par, i värsta fall organiserar den sitt lexikon på ett sådant sätt att två ord med närliggande uttal (i betydelsen av dessa konsonantpar) i bästa fall hör till mycket avlägsna begreppssfärer eller i värsta fall till olika grammatiska klasser (verb, adjektiv, substantiv).  

6)      Halvkonsonanterna används nästan uteslutande för att bygga suffix för ordavledning (se nedan) eller verbböjning: de används inte för att särskilja rotorden (mönster) i lexikonet.

7)      Användningen av bokstaven "h" är också begränsad i Ubabebi. Mot exempel: Eftersom vi vill undvika klungor av vokaler sätts ett "h" in efter vokalerna i artiklarna, personliga pronomen etc. och de vokaler som motsvarar deklinationerna i Ubabebi (när det behövs), 2) böjningsändelserna (aspekter av kontext, berättelse etc.).

 

 

3.     Fonologi

Som man kan förvänta sig är de mest använda begreppen kopplade till de kortaste orden.

 

I Ubabebi finns det inga toner som i kinesiska, vietnamesiska osv.

 

För enkelhetens skull undviker Ubabebi att skapa grupper av konsonanter och vokaler, och föredrar därför ordmönster i "CV", "CVC", "CVCV", "CVCVV", "CVCVC", osv. (där "C" står för en konsonant och "V" för en vokal). Ubabebi har därför relativt långa polysylliska ord jämfört med andra språk, t.ex. engelska, där orden är korta (och mycket svåra att uttala just på grund av deras konsonant- och vokalgrupper). Den talande ordfrekvensen i Ubabebi måste därför vara relativt hög som den kan vara i hindi, italienska etc., eftersom frekvensen av muntligt överförd information i princip är densamma oavsett vilket språk som används. (Språk med en tendens att använda enstaviga ord som innehåller fler kluster av konsonanter och vokaler, som engelska, har en lägre ordfrekvens men deras informationsöverföringsfrekvens är likvärdig).

 

 

4.     Ett lexikon som är byggt för att vara lätt att lära sig och komma ihåg.

Hur lätt det är att memorera lexikonet baseras på två axlar:

-          Orden är organiserade i mönsterträd vars grenar är förknippade med särskilda begreppsområden.

-          I dessa grenar grupperas ord i strukturerade familjer av besläktade ord:

o   som har mycket likartade transkriptioner...

o   ... som endast skiljer sig åt genom en av sina vokaler (men ibland också en eller flera av sina konsonanter) vars olika värden tjänar till att organisera begreppen i förhållande till varandra inom samma familj.

 

4.1.  Mönsterträd

 

För varje växande mönster ("CV", "CVC", "CVCV", "CVCV", "CVCVC" osv.) konstrueras ett träd av ord. Grenarna i varje träd grupperar ordfamiljer som befinner sig i samma begreppssfär. Ett exempel med "CVC"-mönstret:

 

Mönster

Begreppsgrupper

"bVC"

(tillgänglig)

"pVC"

Ord som har med vår primära miljö att göra (relief, biom, väder, kontinenter osv.).

"cVC"

ord som har med livet att göra (stadier, åldrar, betydelser, släktingar, hälsa osv.)

"jVC"

ord som rör levande varelser

"dVC"

Grundläggande verb: vara, ha, rörelseverb osv.

"tVC"

adjektiv som avser en åtgärd

"fVC"

verb som har med tänkande att göra

"vVC"

adjektiv som har med känslor att göra

"gVC"

verb som har med sociala relationer att göra

"kVC"

adjektiv som har samband med sociala relationer

"mVC"

verb som har med handling, aktiviteter osv. att göra.

"nVC"

tillverkade föremål och tjänster

"sVC"

ord som har med vetenskap att göra

"zVC"

Vetenskaperna.

 

Exempel: I ordet "paf" (som börjar med "p") vet vi omedelbart att dess betydelse (= källan till ett vattendrag) är relativ till vår primära miljö (dvs. existerande före eller oberoende av mänskligheten).

 

Ord är alltså inte längre slumpmässiga sammansättningar av ljud (och därmed av bokstäver): de är placerade i grenarna av ett träd som vi kan skapa vår egen mentala topologiska karta över.

 

 

4.2. Strukturerad familj av anknutna ord

 

Förutom den allmänna organisationen av begreppen i träd som beskrivs i föregående stycke, kunde Ubabebis ordförråd inte vara lättare att lära sig eftersom orden är grupperade i strukturerade familjer av närstående ord. Nedan följer några betydelsefulla exempel:

 

4.2.1.      Det betydelsefulla exemplet på tal från 1 till 5

 

Ubabebi

Betydelse

"ba"

1

      "vara"

2

            "bi"

3

                  "bo"

4

                        "bu"

5


Vi valde därför det allmänna mönstret "CV" som grund. Sedan valde vi "b" som inledande konsonant för att skapa det särskilda mönstret "bV". Slutligen har vi inom detta särskilda mönster varierat den variabla vokalen "V" enligt den välkända sekvensen {'a', 'e', 'i', 'o', 'u'}, eftersom vi vet att i detta särskilda fall används sekvensen av vokaler för att beteckna en stadigt ökande intensitet. Detta är en process som gör att man nästan omedelbart kan lära sig att räkna från ett till fem på Ubabebi, vilket inget annat levande språk erbjuder eftersom de alla har fem helt olika ord för {1, 2, 3, 4, 5}, som man måste lära sig utantill. Ursprunget till en sådan användning av vokalföljden finns i det konstruerade språket Lojban. 

 

4.2.2.      Allmänt förfarande

 

Den process som beskrivs i exemplet ovan gäller för alla Ubabebi-ord: Tvärtom grupperas varje ord med andra ord som det bildar en begreppsfamilj för vilken vi definierar ett särskilt mönster med en variabel vokal (eller en konsonant, eller en kombination av vokaler + konsonanter), och det är främst variationerna i värdet (som kan betyda intensitetsnivå, motståndstagande eller båda) av denna variabla vokal som kommer att definiera de olika innebörderna av orden i familjen i förhållande till varandra (i det tidigare fallet med siffrorna från ett till fem, en ökande intensitet). Nedan finns en lista som ger andra exempel på vokalorganisationer som ger andra betydelseeffekter för associerade ord:

 

4.2.3.      Exempel på personliga pronomen

 

Ubabebi

Betydelse

"jx"

"Jag (är)"

      "ja"

"du"

            "je"

"han, hon"

"ji"

"vi"

      "jo"

"du"

            "ju"

"de"

 

I det här fallet utvecklas den variabla vokalen i den dubbla sekvensen {{'x', 'a', 'e'}, {'i', 'o', 'u'}}. Observera: När du behöver utöka den grundläggande vokalsekvensen, som bara har fem element, lägger du till bokstaven "x" (ljudet som transkriberas som "er" [EN]) i början för att få en sekvens med sex bokstäver, och likaså bokstaven "q" (ljudet som transkriberas som "ew" [EN] eller, mer exakt, som "u" [FR]) i slutet för att få sju, om det är nödvändigt. I den tabell som beskriver detta exempel flyttar vi Ubabebi-orden på det sätt som anges för att skilja singular- och pluralpronomen åt och för att för var och en av de två delsekvenserna visa stigande "intensitet": första person, andra person, tredje person.

 

 

4.2.4.     Exempel på adjektiv som är kopplade till en rumslig eller tidsmässig mätning

 

Ubabebi

Betydelse

"flik"

"mycket liten"

      "teb"

"liten"

            "tib"

"med genomsnittlig, förväntad eller standardiserad mätning"

      "tob"

"stor"

"badkar"

"enorm"

 

I det här fallet utvecklas den variabla vokalen i en strukturerad sekvens som grafiskt bildar en V-form för att beteckna: 1) en motsättning mellan motsatta adjektivpar (och även ett centralt eller neutralt adjektiv som uttrycker genomsnittlig, standard, förväntad storlek/längd), och 2) det faktum att det också finns en effekt av ökande intensitet från liten till liten och från stor till enorm. Detta V-formade vokalmönster används systematiskt för alla adjektiv som är förknippade med en mätning (och som alltså börjar med bokstaven "t").

 

 

4.2.5.      Exempel på prepositioner som är förknippade med en resa, en rutt eller en resväg.

 

Ubabebi

Betydelse

"za"

från, sedan (början av en resa / början av en tidsperiod)

            "ze"

före (plats/tid)

      "zi"

av (steg på en resa)

            "zo"

efter (plats/tid)

"zu"

for, to, at, in (mål för en förflyttning / slut på en varaktighet)

 

I det här fallet utvecklas den variabla vokalen i en strukturerad sekvens som grafiskt bildar en W-form för att beteckna: 1) interna motsättningar inom de två ordparen: {"före", "efter"} och {"från, sedan" - ursprunget -, "för, till, osv. " - destinationen - } ("av" är den centrala/neutrala punkten), och 2) att dessa två par, även om de båda avser en resa i rummet (eller tiden), inte befinner sig i samma begreppsliga dimension: ursprung och destination är inte begreppsmässigt relaterade till anterioritet och posteritet, även om det är logiskt att associera dem i samma familj av prepositioner som förknippas med en resa.

 

 

4.2.6.      Det (komplexa...) exemplet på böjningsändelser i böjning

 

Ubabebi

betydelse

"...x"

            Tidigare förflutet

      "...a"

      Tidigare

"...e"

            Förflutet i eftervärlden

            "... i"

Nuvarande

"...o"

            Framtida framtid

      "...u"

      Framtida

"...q"

            Framtida framtid

 

I det här fallet utvecklas den variabla vokalen i den strukturerade sekvensen som omfattar de sju möjliga vokalerna i ett komplext men mycket explicit diagram som ger ett enkelt böjningssystem som helt och hållet möjliggör placeringen av tempus för verben i bisatserna i förhållande till tempus för verbet i huvudsatsen i tidspilen. Detta är ett av de undantagsfall där bokstäverna "u" och "q" båda används samtidigt.

 

4.2.7.     Andra komplexa exempel: färger och känslor

 

4.2.7.1.  Färgerna

 

Det finns en strukturerad ordfamilj för färgadjektiv som bygger på mönstret "tVkVbV" där de tre vokalerna representerar de tre intensiteterna i de röd-grön-blå färgkanalerna med följande intensitetsnivåer: "a" = 0, "e" = 64, "i" = 128, "o" = 192, "u" = 255. Exempel: Exempel: "takaba" = svart; "tukaba" = röd; "takuba" = grön; "takabu" = blå; ...; "tikibi" = mellangrå; ...; "tukubu" = vit. Anmärkning: Denna serie färgadjektiv som bygger på mönstret "tVkVbV" är mycket komplett och exakt (125 färger), men det ger trisyllabiska ord som är lite långa att uttala; därför har det definierats 2 andra mönster "tVk" och "tukV" för grundfärgerna som endast ger de vanligaste färgerna men med mycket mer kompakta ord (3 eller 4 bokstäver).

 

4.2.7.2. Känslor

 

Med hjälp av Robert Plutchiks hjul för känslor/emotioner definierades en rad ord i mönstren "vVC" och "vVCVC" för att fånga känslor: i detta komplexa fall finns det fyra variabla bokstäver: två konsonanter och två vokaler.

 

 

4.2.8.      Fallet med nasala vokaler ("aa", "ee", "oo" och mycket sällan "uu").

 

I allmänhet används nasaliserade vokaler inte för att skapa eller delta i strukturerade vokalsekvenser som huvudvärden för att uttrycka t.ex. ökande intensitet eller opposition. Snarare är deras värden förknippade med idén om att minska, närma sig betydelse, sudda ut osv. för den vokal som de härrör från.

 

4.2.8.1. Exempel på positionella prepositioner

 

Ubabebi

betydelse

"sa"

under

            "se"

av

      "si"

            "så"

"su"

            "saa"

mellan

            "se"

i någons hem

            "soo"

bland

 

Den W-strukturerade sekvensen av de fem grundläggande vokalerna gör det möjligt att organisera de fem prepositionerna {under, out of, at, in, on} på samma sätt som de prepositioner som förknippas med en resa i kapitel 3.2.5. Dessutom utvidgas prepositionen "in" ("så" i Ubabebi) till de angränsande betydelseprepositionerna "mellan", "vid (hemma)" och "bland" tack vare de 3 nasaliserade vokalerna.

 

4.2.8.2. Andra exempel på betydelseglidning

 

Ubabebi

Betydelse

"paf"

våren

"paaf"

återkomst (eftersom det inte är en riktig fjäder...)

"pav"

ön

"paav"

halvö (eftersom den nästan är en ö)

"pes"

berg

"kissar"

Vulkan (eftersom det inte är ett riktigt berg).

"dab"

att vara + attribut för ämnet (AOS)

"daab"

att verka, att verka + AOS (svagare betydelse än "att vara" + AOS)

"deb"

att vara en instans av en enhet (objekt, levande ting, yrke etc.)

"deeb"

att se ut som (svagare betydelse än "att vara en instans av en enhet")

"dob"

att vara identisk med

"doob"

att bete sig som (svagare betydelse än "att vara identisk med")

 

 

4.2.9.      Värdet av bokstaven "x" (ljudet som transkriberas med "er" i [EN]).

 

I processen att skapa ord utifrån ett visst mönster med en variabel vokal spelar bokstaven "x" (det engelska "er"-ljudet) i allmänhet följande roller (de är ganska besläktade med varandra):

 

-          Uttryck för nullitet, tomhet. Exempel: talet "0" översätts med "bx" på Ubabebi (medan {"ba", "be", "bi", "bo", "bu"} representerar talen 1, 2, 3, 4, 5). Detta kan också ses som en struktur med 6 punkter kopplad till en ökande sekvens eftersom "x" föregår "a" när en sekvens av 6 vokaler behövs (före 1 finns 0).

 

-          Uttryck för oprecisa uppgifter, som i följande exempel som gäller de olika betydelserna av verbet "to be":

 

"dxb_"

vara (i allmänhet, oklart)

 

    "dab_"

att vara + ämnesattribut

Jag är lycklig.

         "deb_"

vara en instans av en typ

Jag är läkare.

               "dib_"

identifieras med hjälp av

Jag heter Maurice.

                      "dob_"

vara identisk med

Marc, jag är din far.

                            "dub_"

vara lika med

Det är han!

                                  "dqb_"

att vara belägen

Den finns där.

 

Anmärkning: Det oprecisa verbet "dxb" gör det alltså möjligt att tala med en lägre språknivå än med dess andra mer precisa versioner. De senare är ändå nödvändiga eftersom de gör det möjligt att genom ordavledning (se nedan) få fram andra oumbärliga ord som: kvalitet, kvalifikation, identitet, identifiering, jämlikhet, lokalisering, likhet, beteende osv.

 

-          Uttrycker att ett ord är det generiska begreppet för andra ord som tillhör samma familj, andra ord som alltså är särskilda exempel på detta generiska begrepp. Exempel med avseende på kardinalpunkterna:

 

"pxp"

riktning

    "pap"

i öst

        "pep"

i norr

        "pop"

söder.

    "valp"

västvärlden

 

I det här exemplet är {Öst, Nord, Syd och Väst} verkligen särskilda exempel på det generiska begreppet riktning. Mnemoniskt trick: Solen börjar gå upp i öster (=> "a") och slutar med att gå ner i väster (=> "u"), vilket är dess motsats; det finns fler stjärnor på natthimlen på södra halvklotet (=> "o") än på norra halvklotet (=> "e"), vilket är dess motsats.

 

Anmärkning: Denna ordfamilj uppfyller inte riktigt standardkraven för att kombinera ord i samma familj. {East, North, South och West} är egennamn medan riktning är ett vanligt substantiv. Denna blandning av ordtyper inom samma familj bör normalt undvikas, men är acceptabel i det särskilda fallet med kardinalpunkter.

 

4.2.10. Värdet av bokstaven "q" (ljudet som transkriberas med "ew" i [EN]).

 

När bokstaven q inte används i en vokalsekvens med 6 eller 7 vokaler uttrycker den nästan uteslutande precision, paroxysm, maximering (motsatsen till bokstaven x, som den ofta motsvaras av).

 

Exempel:

-          "pqp: horisont i ordfamiljen för kardinalriktningar. Mnemoniskt trick: Man ser horisonten när man tittar på avstånd i en riktning.

-          "jq" är det demonstrativa pronomenet this, these (exakt angivelse), medan {"jx", ..., "ju"} är de sex personliga pronomenerna.

-          "rq" är Ubabebis pseudo-pronomen som används i frågor som kräver ett (exakt) svar med "ja" eller "nej".

 

4.2.11.  Slutsats om strukturerade familjer av associerade ord

 

Presentationen av Ubabebi-orden med förskjutningar i den första kolumnen, som beskrivs i de föregående tabellerna-exemplen, visar att denna process för att bygga upp ordförrådet gör det möjligt att skapa "topologiska mentala bilder" av ordens organisation inom samma strukturerade familj (ökande intensitet, motsättning osv. beroende på de värden som tilldelas vokalerna).

 

Det är dessa topologiska mentala bilder som underlättar inlärningen av Ubabebi-ordförrådet. Typiskt sett är konstruktionen av vissa ord så "mekanisk" att det är möjligt att hitta dem på egen hand (genom konstruktion) även om vi aldrig har lärt oss/trätt i kontakt med dem tidigare.  

 

Sammanfattningsvis gör mönsterträden det möjligt att stegvis strukturera ordförrådet efter begreppsteman (det vill säga med en allt större precision när man följer en förgrening av en av trädets primära grenar). Det är på dessa grenar som de strukturerade familjerna av associerade ord placeras, vilket gör hela systemet mycket lätt att lära sig.

 

 

5.     Ett lexikon som utökas med hjälp av regelbundna ordavledningar.

 

I det föregående kapitlet om mönsterträd och strukturerade familjer av besläktade ord såg vi hur nya ord kan skapas ex-nihilo från mönster där en vokal i allmänhet varierar. Alla ord skapas dock inte på detta sätt (ex-nihilo), eftersom en mycket stor del av orden härrör mekaniskt från andra ord (exempel: verbet "gå" ger substantiv: en "gående" - verbets "subjekt-namn" "gå" -, och en "promenad" - verbets "gå" - objekt-namn -): dessa ord skapas genom ordavledning, från rotordets klass (här ett verb) till andra klasser av härledda ord (här substantiv).

 

Även om det finns många språk där avledningen inte är regelbunden (på engelska är till exempel "solemnity" (substantiv) = "solemn" (adjektiv) + "...ity" (suffix) medan ("brightness" (substantiv) = "bright" (adjektiv) + "...ness" (suffix)), så är avledningen av en ordklass från en annan ordklass unik på Ubabebi, vilket framgår av följande exempel på avledningar:

 

källa

mål

drift

suffix

exempel

adjektiv

verb

(...C) >> att arbeta med sig själv

"el_"

stora >> växa upp

adjektiv

verb

(...V) >> att arbeta med sig själv

"l_"

stora >> växa upp

adjektiv

verb

(...C) >> fungerar inte på egen hand

"er_"

stor >> förstora

adjektiv

verb

(...V) >> fungerar inte av sig självt

"r_"

stor >> förstora

adjektiv

substantiv

(...C) >> begrepp - vara -

"uu"

vit >> vit färg.

adjektiv

substantiv

(...V) >> begrepp - att vara -

"wuu"

vit >> vit färg.

adjektiv

substantiv

(...V) >> handling - att bli -

"luu"

vit >> blekning

adjektiv

substantiv

(...V) >> handling - göra -

"ruu"

vit >> blekning

adjektiv

substantiv

(...C) >> ämne

"a"

barn >> ett barn

adjektiv

substantiv

(...V) >> ämne

"wa"

barn >> ett barn

adjektiv

substantiv

(...C) >> indicier

"o"

kunglig >> kungadöme

adjektiv

substantiv

(...V) >> indicier

"wo"

kunglig >> kungadöme

adjektiv

adverb

(...C) >> adverb

"oo"

långsamt >> långsamt

adjektiv

adverb

(...V) >> adverb

"woo"

långsamt >> långsamt

verb

adjektiv

närvarande participium

"oo"

luta >> luta

verb

adjektiv

förflutet particip

"aa"

luta >> luta

verb

adjektiv

...kan, ... ible (kapacitet)

"aafipoo"

bryta >> brytbar

verb

adjektiv

...kan, ... ible (möjlighet)

"aafapoo"

försök >> frestande

verb

adjektiv

...kan, ... ible (nödvändighet)

"aafepoo"

 

verb

substantiv

det vanligaste begreppet

"uu"

promenader >> promenader

verb

substantiv

ämne

"wa"

donera >> donator

verb

substantiv

objekt

"vi"

ge >> donation

verb

substantiv

mål

"wi"

donera >> mottagare

verb

substantiv

Omständigheter

"wo"

 

verb

substantiv

Allmänt begrepp.

"wu"

ge >> donation

 

Anmärkning 1: Verben i Ubabebi slutar alltid med en konsonant (för att kunna lägga till vokalerna i böjningsformerna direkt efteråt).

 

Anmärkning 2: De suffix som används för att omvandla verb till substantiv med nedsatt kasus (subjekt, objekt, mål etc.) börjar med ett "w" som inte är en vokal, medan en vokal borde förväntas efter den sista bokstaven i verbstammen som är en konsonant, vilket förklaras i anmärkning 1 ovan. För att undvika konsonantkluster ("...VC" + "wV" = "... VCwV") infogas den sista vokalen i verbalstammen genom att repetera mellan den senare och suffixet. Exempel: Verbet "ge" (som översätts med "gef_") ger subjektet "donator" (som översätts med: "gef" + 'e' + "wa" = "gefewa"). Samma process med att infoga genom att upprepa används också när två ord (det första som slutar på en konsonant och det andra som börjar på en konsonant) sammanfogas för att ge ett nytt sammanfogat ord, vilket förklaras i kapitel 7.

 

 

6.     Böjning

 

På Ubabebi finns det inga särskilda ändelser för personerna (= jag, du, han/hon, vi, du, de): med andra ord är ändelsen i böjningarna densamma för en viss stämning/tid/aspekt oavsett verbets subjekt (medan ett "s" läggs till på engelska verb vid 3rd singular person).     

 

6.1.   4 stämningar

 

Ubabebi har 4 böjningsformer:

 

6.1.1.     Den effektiva stämningen

 

Ubabebis effektiva stämning, som motsvarar indikativstämningen i andra språk, används för varje verklig handling (eller tillstånd) som anses vara effektiv, även om denna handling (eller detta tillstånd) kronologiskt sett inte nödvändigtvis har fått verkan (eller utförts) vid referenstidpunkten (vilket till exempel bestäms av huvudsatsens tempus): det viktiga är att handlingens (eller tillståndens) effektiva karaktär inte är en konstruktion av sinnet.

 

Exempel: I meningen: I meningen "Jag kom innan han åkte" böjs verbet "åka" i effektiv stämning i Ubabebi (medan det böjs i konjunktiv på franska) eftersom "åka" inte vid något tillfälle är en tanke. Tvärtom har handlingen "lämna" (i bisatsen) faktiskt ägt rum, även om det ännu inte var fallet när handlingen "anlända" (i huvudsatsen) ägde rum.

 

6.1.2.       Ineffektivt humör

 

Ubabebis ineffektiva stämning, som motsvarar vissa användningar av konjunktivstämningen i andra språk, används för alla hypotetiska handlingar (eller tillstånd) som kan betraktas som en konstruktion av sinnet.

 

Exempel: I meningarna: "Jag tycker att han är dum" och "Jag tycker inte att han är dum" böjs verbet "att vara" i bisatsen i Ubabebi i det ineffektiva stämningsläget, eftersom det faktum att man tycker att en person är dum eller inte gör inte att personen faktiskt eller faktiskt är dum: det är ett antagande av talaren, en konstruktion av hans/hennes sinne.

Varning: Istället använder vi ett specialiserat humör för att uttrycka tillstånd: Konditioneringshumöret som beskrivs nedan.

 

 

6.1.3.      De 2 konditioneringarna och konditionerade stämningar

 

Dessa två stämningar används tillsammans i meningar av typen "om..., (då)...". ": Konditional används i den preposition som inleds med "om", och konditionerad används i den preposition som (eventuellt) inleds med "då".

 

Det betingade humöret används också när villkoret inte ens uttryckts explicit, som i meningen: "Jag skulle vilja att han åkte. I det här fallet skulle vi faktiskt kunna kontextualisera meningen genom att säga: "Om jag låter mig tänka, skulle jag vilja att han går."

 

6.1.4.      Avslutningar av de 4 stämningarna

 

Humör

Avslutande av

Effektivt

..._ (inget slut)

Ineffektivt

... iy_

Konditionering

... ey_

Villkorad

...oy_

 

 

6.2.   De 7 tidsformerna för konjugering

 

Ubabebi har 7 tempus vars ändelser har presenterats i kapitel 6.2.4. De viktigaste tiderna är dåtid, nutid och framtid. Till var och en av dessa tre huvudtidsformer som används i huvudsatsen kan vi i underordnade satser associera en anterior tempus, en synkron tempus och en posterior tempus.

 

                               Det tidigare förflutna

Det förflutna     Det förflutna (synkront)

                               Det förflutna i det förflutna

 

                               Det förflutna

Nutid    The Present (synkront)

                               Framtiden

 

                               Den främre framtiden

Framtiden          Framtiden (synkron)

                               Den senare framtiden  

 

Exempel:

 

Engelska :

"Jag anlände innan han åkte. "

Ubabebi:

"Jx duza zekx je daze. "

 

Analys av det föregående exemplet: Vi lokaliserar dessa två handlingar på tidspilen: avresehandlingen i bisatsen ligger långt efter ankomsthandlingen i huvudsatsen. Huvudverbet "att anlända" är i presens (eftersom det ligger i talarens förflutna) och det underordnade verbet "att ge sig av" är i presens (eftersom det ligger senare än en handling i det förflutna).

 

Några exempel på kombinationer av tid och stämning:

 

Engelska

Ubabebi

"Han anlände innan jag åkte. "

"Jx duza zekx jx daze. "

"Han kom efter att jag hade gått. "

"Jx duza zokx jx dazx. "

"Den kommer att anlända innan jag åker. "

"Jx duzu zekx jx dazq. "

"Den kommer att anlända efter att jag har åkt. "

"Jx duzu zokx jx dazo. "

"Han äter innan jag kommer hem. "

"Jx cudi zekx jx seeduzu. "

"Han äter när jag kommer hem. "

"Jx cudi zokx jx seeduza. "

"Jag tror att han är kär. "

"Jx fabi kx je dabiyi vibic. "

"Jag tror inte att han är kär. "

"Jx fabi kx je cx dabiyi vibic. "

"Om mitt hus var större, ...

"Vx mx naki dabeyi fu toc, ... "

... då skulle jag vara gladare. "

... vq jx daboyi fu fib. "

 

 

6.3.   2 aspekter: sammanhanget och berättelsen

 

Ubabebi har två aspekter som anger hur verbet uttrycker en handling eller ett tillstånd.

 

6.3.1.      Aspekten av  sammanhanget

 

Kontextaspekten anger att den handling (eller det tillstånd) som verbet anger är en del av en viss varaktighet (eller upprepning) som representerar: 1) antingen en kontinuerlig eller upprepad generalitet, eller 2) det sammanhang där en annan handling äger rum.

 

Slutet på kontextaspekten är ett terminalt suffix "... hx". (uttal i [EN]: "her") som läggs till efter stämnings- och tempusändelserna.

Exempel:

Engelska :

"Jag gick på gatan när det började regna. "

Ubabebi:

"Jx cifahx su la nevee tikx joo mqpa pijinnee. "

 

6.3.2.        Berättelseaspekten

 

Berättelseaspekten anger att den handling (eller det tillstånd) som verbet anger motsvarar en berättelse, en historia. Användningen av berättelseaspekten är användbar för att understryka ett psykologiskt avstånd eller distans mellan den framkallade handlingen (eller tillståndet) och berättaren: "Det som sägs är bara en berättelse". På engelska, om vi betraktar de två meningarna: 1) "Han åkte i går. ", och 2) "Han tog sin jacka och gick. ", vittnar talaren i den första om att handlingen att lämna verkligen ägde rum, medan handlingarna i den andra meningen frammanas som tillhörande en berättelse som endast berättas av talaren.

 

Slutordet för Story Aspect är ett terminalt suffix "... hq" (uttal på svenska: "hew") som läggs till efter modus- och tempusändelserna.

 

Exempel:                            

 

Engelska :

"Han kom på morgonen när det hade slutat regna. "

Ubabebi:

"Je dezahq so la pere zokx joo mapxhq pijinnee. "

 

 

6.4. Verbala former utan subjekt: Presensparticip (icke adjektiv) och infinitiv

 

Natur

Avslutande av

[närvarande deltagande]

"... innoo"

att ha + [tidigare deltagande]

"... annoo"

att ha haft/vara + [förflutet participium]

"... xnnnoo"

[infinitiv]

"... innee"

ha + [tidigare deltagande]

"...år"

att ha haft/varit + [tidigare deltagande]

"... xnnee"

 

 

7.     Ord som erhålls genom sammanlänkning av befintliga ord.

 

Vissa ord skapas genom att man sammanfogar befintliga ord. Exempel: konjunktionen "när" översätts med "tikx", som är en sammanfogning av "ti" (som är prepositionen "vid") och "kx" (som är den underordnande konjunktionen "att").

 

Det är möjligt att förkorta strängarna av källord innan de sammanfogas för att få ett mer kompakt resultat (om man kan acceptera en viss förlust av betydelse).

 

För att undvika att det bildas en konsonantkluster när man sammanfogar två ord (varav det första slutar på en konsonant och det andra börjar på en konsonant - vilket är fallet med alla vanliga substantiv -), kan man genom upprepning infoga det första ordets sista vokal för att få den interna sekvensen "...VC" + 'V' + "C..." = "...VCVC...".

 

8.     Några grammatikaliska frågor

 

8.1. Inget grammatiskt genus

 

Artiklarna uttrycker: 1) typ av beteckning (obestämd, bestämd, demonstrativ), 2) antal (singular eller plural), men 3) inte genus. Detta gäller även för personliga pronomen som inte är könsbestämda.

Vanliga substantiv är i allmänhet inte könsbestämda, utom i ordfamiljer där det är nödvändigt. Till exempel: namn på släktingar (mor, far, syster, bror osv.), namn på husdjur (kyckling, tupp osv.), husdjur osv.

 

Adjektiven "ceet" (= kvinnlig) och "coot" (= manlig) används för att specificera könet när det verkligen är nödvändigt.

 

Exempel:           

 

en kvinnlig lärare>>>     "lx ceet moodoowa"

han                                        >> "cootooje" (eftersom det är viktigt att säga att han är en man).

hon                                       >> "ceeteeje" (eftersom det är viktigt att säga att hon är kvinna).

 

8.2. Ingen överbestämning av antal och person för verb, adjektiv och substantiv.

 

Som tidigare förklarats är böjningsändelsen för en viss {situation + tempus + aspekt} unik oavsett antal och person för verbets subjekt.

 

Artikeln uttrycker redan antalet (singular eller plural): därför finns det ingen ändelse i slutet av substantiv som motsvarar antalet (som det "s" som avslutar substantiv i plural på engelska).

 

8.3. Ingen deklination, utom för stilistiska effekter, ordkonstruktion och avledningar.

 

Ubabebi är ett SVO-språk, vilket innebär att standardordningen för grammatiska funktioner är: Subjekt - verb - objekt - mål - omständigheter. Denna ordning kan dock ändras för att skapa stilistiska effekter: det vill säga för att placera den grammatiska funktion (subjekt, objekt och mål) som du vill betona i början av meningen. I detta fall är det ibland nödvändigt att avstå från artiklar eller personliga pronomen för att säkerställa att meningen förstås korrekt. I följande tabell anges deklinationerna i Ubabebi:

 

Ämne (...V)

"...ha"

Ämne (...C)

"...a"

Objekt (...V)

"...han"

Objekt (...C)

"...e"

Mål (...V)

"...hi"

Mål (...C)

"... i"

Omständigheter (...V)

"...ho"

Omständigheter (...C)

"...o"

Hierarki (...V)

"... hu"

Hierarki (...C)

"...u"

 

Exempel:

 

Engelska :

"Det är du som jag ger den till. "

Ubabebi:

"Jahi jx gofi je. "

 

Observera: Ubabebis deklination är också logisk när det gäller konstruktionen av relativa pronomen och frågepronomen, när verb avleds till deklinationella substantiv ("att ge" => "givare", "gåva", "mottagare") osv.

 

8.4.  Nominell grupp, verbal grupp

 

Standardbeställningarna är: {Artikel - Adjektiv - Substantiv} och {Adverb - Verb} (som på engelska).

 

 

8.5.  Egennamn, Vanliga substantiv

 

Ord som inte är egentliga substantiv börjar med en konsonant; egentliga substantiv börjar därför med en vokal enligt följande tabell:

 

"A... "

Toponymer och krononymer

"E... "

Objekt i den primära miljön

"I... "

Personer (eller assimilerade)

"O... "

Tillverkade föremål och tjänster

"U... "

Begreppen

 

Exempel: Det egentliga namnet "Ubabebi" är ett begrepp och börjar därför med "U". Observera: "babebi" betyder 123. Det har valts för att betyda att det är lika enkelt att lära sig språket som att räkna: 1, 2, 3.

 

 

9.     Ubabebi, ett datoriserat språk

 

9.1. Första steget

 

I början av 2021 producerades en första version av programvaran för språkhantering Ubabebi. Det är en Microsoft Windows Form-applikation för en användare som lagrar all information som matas in av den unika användaren i form av en serialiserad datamängd (en XML-fil) som sparas lokalt på hårddisken på användarens dator.

 

Denna Windows-applikation kan laddas ner här.

 

Denna första version är redan ganska komplett i den meningen att:

-          Det gör det möjligt att definiera bokstäverna.

-          Det gör det möjligt att definiera avledningar från en typ av ord till en annan.

-          Det gör det möjligt att bygga mönster ("CV", "CVC", "CVCV", "CVCV" osv.).

-          Det gör det möjligt att bygga upp Words (från mönster, härledda eller sammanlänkade).

-          Det gör det möjligt att översätta texter (för att skapa en korpus).

-          Den tillhandahåller vissa underhållsfunktioner (räkna, kontrollera, åtgärda osv.).

-          Observera: denna första version är redan flerspråkig, men med endast två definierade språk (franska och engelska), men endast fransk vokabulär har lagts in.

 

Viktigt att notera: när en ändring görs i ett befintligt ord, i ett befintligt mönster eller i suffixet i en befintlig härledning, sprids denna ändring i hela den registrerade korpusen (för närvarande endast tre meningar...).

 

I slutet av detta första skede har endast 1866 "grundläggande begrepp" lagts in i programmet. Dessa grundbegrepp har härletts 1199 gånger, vilket ger endast 3065 definierade ord för Ubabebi. Observera att de inmatade verben inte har böjts för att undvika artificiell inflation av antalet ord. Trots denna siffra på 1866, som kan tyckas betydande (de första 1000 mest använda orden möjliggör redan de mest grundläggande samtalen i vardagen), är det ordförråd som skapats i slutet av detta första steg alltför ofullständigt för att stödja ett verkligt samtal (eller översätta Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen).

 

Endast de tre första meningarna i Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen översattes (för att bekräfta att ändringarna verkligen sprids i den registrerade korpusen).

 

 

9.2. Nästa steg i projektet?

 

En webbplats bör utvecklas med minst samma funktionalitet som den befintliga Windows-applikationen: detta skulle göra det möjligt för flera personer att arbeta parallellt, i realtid och i samarbete med varandra för att fortsätta att arbeta med byggandet av Ubabebi.

 

Med tanke på den stora ekonomiska investeringen i samband med denna nya datorutveckling och dess underhåll i framtiden, skulle det vara nödvändigt att en liten grupp människor som är starkt motiverade av att bygga detta språk samlas i en ideell förening (Association for the Development of Ubabebi) så att den senare tar på sig alla produktions- och underhållskostnader för denna nya samarbetstjänst på nätet.

 

Ett kontaktformulär finns här för att anmäla ditt intresse för att delta i detta projekt genom att gå med i denna framtida sammanslutning.

 

 

10.  Öppna frågor

 

10.1.       Validering av det grundläggande konceptet?

 

Är det troligt att struktureringen av Ubabebi-vokabulären (i form av träd av mönster förknippade med särskilda begreppssfärer och i strukturerade familjer av associerade ord) kommer att integreras mentalt av potentiella talare, eller är det ett lockbete?

 

Om så är fallet, skulle Ubabebi i så fall vara mycket lätt att lära sig jämfört med engelska eller inte?

 

Språkspecialister bör ge svar på dessa frågor.

 

 

10.2.       Hur är det med bullriga miljöer?

 

Varje given fördel är ofta förknippad med en nackdel: Ubabebi är tyvärr inget undantag från denna regel.

 

Ubabebi är mycket lätt att lära sig eftersom orden i dess vokabulär har samlats i strukturerade familjer av associerade ord. Följaktligen ligger uttalet av de ord som samlas i sådana familjer ganska nära varandra. Men dessa familjer innehåller mycket ofta ordpar som har satts ihop på grund av sin motsatta betydelse. Två ord med motsatt innebörd kommer alltså att ha ett mycket nära uttal, som i allmänhet bara skiljer sig åt genom en av vokalerna (t.ex. ett "a" mot ett "u", eller ett "e" mot ett "o"), vilket förklaras i flera exempel ovan.

 

I en bullrig miljö är det mycket svårare att urskilja dessa parade ord (som till exempel Ubabebi-orden "tec" och "toc") än att urskilja deras engelska motsvarigheter (small respektive tall) som är helt olika.

 

Är detta hörselproblem en återvändsgränd eller inte?

 

 

10.3.       Är bokstäverna för svåra att uppfatta eller uttala för vissa kulturer?

 

För vissa kulturer kan det vara mycket svårt att uttala nasala vokaler? Eller att göra en tydlig muntlig distinktion mellan de två medlemmarna i de sju paren av parade konsonanter (t.ex. mellan "p" och "b", etc.)?

 

Kanske vore det bättre att ta bort några svåra bokstäver för att underlätta för alla kulturer?

 

 

10.4.       Frivilliga ursprungliga språkregler som inte alltid respekteras.

 

Som nämndes i exemplet med kardinalriktningarna N-S-E-W i kapitel 4.2.9 respekteras inte alltid de ursprungliga reglerna för att strukturera Ubabebi-vokabulären: i det här exemplet är det en blandning av egennamn med deras generiska allmännamn. Ett annat undantag från de ursprungliga reglerna är den gemensamma användningen av bokstäverna "u" och "q" i böjningstidsändelserna (för futurum respektive posteriort futurum).

 

Är dessa regelbrytare ett problem eller inte?

 

 

10.5.       Tendensen att överbelasta den strukturerade familjen med associerade ord.

 

I processen att skapa ord finns det ibland en tendens att placera för många ord i samma familj, vilket gör slutresultatet otydligt, för att inte säga uppenbart dåligt.

 

Ett exempel bland många andra är familjens samling av verben som hör ihop med verbet "att vara": Är den inte för full?

 

 

10.6.       Förvaringssyndromet för böcker i ett bibliotek

 

Om du börjar med en tom bokhylla är det ganska lätt att organisera de första böckerna (beroende på vad du tycker om bra organisation av böcker i ett bibliotek). Det finns faktiskt gott om utrymme att göra det. Men undan för undan blir de återstående utrymmena på bibliotekshyllorna mindre och mindre och det blir svårare och svårare att hitta en plats för att lägga en bok på sin logiska plats. Ibland, ännu värre, kan en enda bok som ska läggas till upphäva den tidigare organisationen av många-antal böcker som redan är placerade, vilket utlöser en enorm omorganisation av böckerna (med t.ex. flyttning av många av dem från en hylla till en annan)!

 

Ett liknande fenomen har observerats vid skapandet av Ubabebi-ord: en uppgift som är lätt att påbörja, men uppenbarligen mycket svår att slutföra...

 

 

10.7.       Den goda mänskliga organisationen?

 

Om vi siktar på cirka 32 000 ord som den första nivån av Ubabebi-utvecklingen, hur lång tid skulle det ta att nå ett sådant konstruktionsstadium?

 

Erfarenheten från de första tusen ord som skapats visar att det i genomsnitt finns 3-4 ord per strukturerad familj av anslutna ord, vilket leder till 8 000 ordfamiljer. Om vi antar att det tar en timme att skapa en ordfamilj, skulle uppgiften att skapa ord ta 8 000 timmar. Om man räknar med en månad med 20 arbetsdagar med 8 timmars arbete, får vi 50 arbetsmånader, vilket motsvarar ungefär 4 arbetsår.

 

Hur organiserar du en så lång uppgift?

·         Bara förlita sig på ett mycket litet antal personer som skulle ha den rätta genialiteten för att utföra en sådan uppgift att skapa ett ordförråd (historien om konstruerade språk har visat att sådana genier har funnits...)?

·         Eller lyckas du organisera det gemensamma arbetet med endast högmotiverade personer?

 

 

10.8.       Vad är syftet med Ubabebi-språket?

 

Ubabebi-språket har som mål att ersätta engelskan som det gemensamma språket på jorden. Ubabebi är faktiskt ett språk som är mycket lättare att lära sig och tala än engelska: inlärningstiden skulle kanske kunna vara 10-20 gånger kortare?

 

Men bortsett från esperanto (som är en framgång med några miljoner talare) har alla försök till konstruerade språk misslyckats när det gäller antalet talare. Vilken kraft, vilken nödvändighet skulle kunna driva människor att använda Ubabebi? Det är svårt att föreställa sig med tanke på de överlevnadsproblem som de allra flesta människor står inför... Så varför ägna så mycket kraft åt att bygga något som inte säkert kommer att vara till nytta för folket, som byggandet av pyramiderna, Versaillespalatset, nationalpalatset i Mafra osv.

 

På ett något konstlat sätt skulle man kunna hävda att Ubabebi som datoriserat språk är ett verkligt levande språk, eftersom dess lagrade korpus (= de texter som finns registrerade i databasen) automatiskt kommer att utvecklas i takt med att språket förändras i framtiden (i Frankrike är det t.ex. nästan omöjligt att läsa en fransk text som bara är 450 år gammal, t.ex. en text av Rabelais). Med tanke på den enorma varaktigheten av radioaktivitet och de kemiska olägenheterna från kärnkrafts- och industriavfall kan det vara lämpligt att i Ubabebi dokumentera hur de förvaras för kommande generationer?